Phnom Penh & Ho Chi Minh

Vi reser fortfarande runt med tre andra skövdekillar, som vi mötte upp i Sihanoukville. I fredags (för 3 dagar sedan) anlände vi till Kambodjas huvudstad Phnom Penh. Vi var snabbt och kollade in det kungliga palatset och därefter en middag på pizza company följt av en trevlig hotellkväll med kortspel, bärs och dylikt.

I lördags var det tidig uppstigning som gällde för att se Pol Pots "Security Prison 21" och Killing Fields. På det gamla fängelset, som tidigare var en skola, förhördes, torterades och mördades cirka 20000 kambodjaneser av Pol Pots regim: de Röda Khmererna, under åren 1975-79. Man fick gå igenom de olika byggnaderna och se de små klaustrofobiska cellerna där de fullständigt mosade in fångar, otäcka tortyredskap, bilder på tusentals fångar, samt läsa om omständigheterna och hur brutalt de behandlades. Det var minst sagt en avskyvärd syn. Vid Killing Fields, som var massgravarna där de avrättades och begravdes, fick vi se mängder av dödskallar. I var och en av de stora gravarna, som det fanns mängder utav, hade flera 100-tals kroppar begravts och det fanns ett stort träd där det stod, att man hade avrättat alla bebisar genom att slunga dem med huvudet mot trädet! Riktigt, riktigt sjukt...
Efter ett par timmar av detta var vi lagom tagna och vi åkte tilbaka för en lunch och sen en 7 timmars lång bussfärd till Ho Chi Minh eller Saigon som staden även kallas i Vietnam.

Igår var vi och kollade in krigsmuseumet "War Remnants Museum", som var ganska häftigt. Vi fick se stora amerikanska flygplan, helikoptrar, stridsvagnar, samt massa vapen i olika former som användes under kriget. Massor av bilder och fakta som visade på hur brutala USA var i sin aggression mot nordvietnam och dess förödande konsekvenser. Vissa bilder var kanske lite för extrema och borde nog egentligen inte hängas upp för visning. Det hela var riktigt intressant och man fick en väldigt bra inblick i Vietnamkriget. Efter detta skulle vi åka cykeltaxi tillbaka och det var minst sagt en egendomlig upplevelse.

Än intressantare var dagens aktivitet, då vi åkte ut till Cu Chi tunnlarna med en chafför som inte ens hittade vägen. Efter en och en halv timma i otäck trafik med mängder av mopeder och vägbeskrivningar kom vi äntligen fram. Men det var en grymt häftig upplevelse att krypa runt där i de små tunnlarna och få se hur vietnameserna levde under jorden, samtidigt som vi hörde vår guide stå ovanför jorden och skrika "Keep on going!" och det var helt klart värt den jobbiga bilfärden. Det var smått otäckt att gå igenom de trånga, mörka tunnlarna, men ändå inte så farligt. Man kunde dock föreställa sig hur oerhört obehagligt det hela måste varit under kriget, då de kröp runt där under marken samtidigt som tusentals bomber fälldes några meter ovanför dem. Vår guide som var stört skön och fortfarande hade ett glödande hat gentemot amerikaner, visade oss smarta fällor vietnameserna använde sig av. De var riktigt brutala men smarta fällor som mest var till för att skada amrikanarna så ordentligt som möjligt för att sätta skräck i dem.

Förutom att vår käre lille hampus mådde dåligt och inte kunde följa med till tunnlarna var det hela en väldigt lyckad dag! Ikväll är det sista natten med gänget, som för tillfället består av 7 skövdekillar. Imorgon delar vi på oss igen och vi fyra flyger vidare till Tawau i Borneo. Härnäst kommer det vara dykning och djungelvandring som står på schemat och det ska bli riktigt spännande!

Bjuder på stort bildkalas idag.

 

Mvh Andreas.


Kommentarer
Postat av: karin andersson

Trodde aldrig en nyströmare skulle få plats i ett så litet hål, måste vara fusk bygge!

2011-02-14 @ 18:59:24
Postat av: Anonym

Vilka hemskheter det finns i vår värld, det gäller att vara snälla mot varandra!

2011-02-14 @ 19:00:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0