Hejdå Borneo, välkommen Bali!

Hej gott folk, hoppas allt är bra med er där hemma!
I brist på internet ute i regnskogen och på paradisöarna var det nu ett litet tag sen vi hörde av oss. Därför bjuder vi på ett blandat inlägg med både djungeläventyr och grym dykning, samt massa bilder! Enjoy.

I tisdags för nu en vecka sen gick vi upp tidigt och begav oss direkt till Sepiloks Orangutangcenter. Ett rehabliteringscenter där de tar hand om och hjälper svaga Orangutanger att bli bättre, för de ska kunna komma ut och på nytt leva sitt liv i det vilda. För er som inte vet finns det bara vilda orangutanger på Borneo och de är utrotnongshotade och ett väldigt unikt och intressant djur. Därefter tog vi oss till 'Uncle Tans' i väntan på att få åka ut till Kinabatan River, där vårt djungeläventyr skulle börja. En timmes båtfärd skulle ta oss till deras camp och det dröjde inte länge innan safarit började. Efter 10 minuter vände chaffören om, som fått syn på en krokodil liggandes på en sanddyna. Tyvärr smet den snabbt ner i vattnet och vi hann inte ens få upp kameran... Men vi hade fått se en vild krokodil och kunde checka av det från listan! Väl framme var det direkt avspark i toppmatchen Malaysia - Sverige och tack vare stabilt försvarspel från Johans sida, stort slit och mycket passningsfinter från Hampus, framspelningar från Andreas till Bergmantov som hittade nätet ett flertal gånger, kunde Sverige triumfera med en välförtjänt 10-8 seger trots ovana förutsättningar!

Här sov vi hur som helst två nätter och boendet var minst sagt spartanskt. En liten hydda med varken dörrar eller fönster, en lampa och tre maddrasser med myggnät. Mer än så var det inte. För att komma till toan fick man gå ett par minuter på broar mitt ute i djungeln och första gången vi gick dit kryllade det av Longtail apor!

Vi gjorde två djungelvandringar, varav en på förmiddagen och en på natten. Dagstrekkingen i djungeln var en stor besvikelse... Vi gick runt där i över 90 minuter, blev bitna av miljarder myggor, medan vi lyssnade på massa ointressant fakta. Allt vi såg var ett par skalbaggar. Nattvandringen var mycket bättre, vi såg inte så mycket djur, men det var fortfarande coolt eftersom det var så mörkt. Vi såg i alla fall några riktigt fina fåglar som satt och sov, och man kunde komma väldigt nära. Men det var flodturerna som presterade bäst. Dem gjorde vi fyra av, 2 på morgonen, en på eftermiddagen och en på natten. Här såg vi massa coola djur, så som Ögglor, Örnar, massa andra häftiga fåglar, stora ödlor, Krokodil, Flyng Fox, mängder av apor, men värt att nämna är så klart Orangutanger, Gibbons och Näsapor. Till Hampus stora  besvikelse fick vi dock inte se en ända orm... Men allt som allt var denna djungelupplevelse riktigt bra.

Efter ett roligt avsked av alla våra nya vänner begav vi oss tillbaka till Semporna och spenderade natten där. På morgonen åkte vi på nytt ut till Mabul och denna gång 'Uncle Changs' dykresort, där vi spenderade ett par softa dagar innan det var dags för oss att dyka på Sipadan. Första kvällen gjorde vi även ett nattdyk, men det var inget utöver det vanliga. Det var mörkt och man såg inte så mycket. Nöjd var dock Johan som kom kom upp till ytan med ett stort leende på läpparna och berättade att han fått se en bäckfisk.

I förrgår var det alltså dags att dyka bland hajar och otänkbart stora sköldpaddor på sSpadan. Det är svårt att beskriva med ord hur häftigt det var, men vi kan nog alla hålla med om att det var resans bästa upplevelse. Nu när vi kallat Mabul för ett paradis vet jag inte vad vi ska kalla denna lilla ö. Kritvit strand, helt öde, klarblått vattent. Ja, detta var det riktiga paradiset. Stod man vid strandkanten kunde man gå kanske 15 meter ut och ha vatten till knäna. Därefter tog botten slut, inte bokstavligt men ni förstår nog, och det blev allt ifrån 100 till 1000 meter djupt!

Ska man summera Borneo i en mening kan den nog låta något i denna stil: En annorlunda upplevelse och ett riktigt äventyr, roligt, spännande och vi har haft väldigt tur med vädret!

Nu befinner vi oss på Bali och här hade vi tänkt möta upp lite välbekanta ansikten.

Här kommer ett bra gäng med bilder.

Sepilok Jungle Resort
Sepilok Jungle Resort.

Mabul


Sipadan
Sipadan
Blev visst ganska långt inlägg, men det var en veckas summering!
p.s vi älskar era kommentarer, keep 'em comming, så ska vi fortsätta att leverera!
pusss och kram!

Djungeläventyr i Sepilok!

Hej kära läsare!

I skrivandets stund befinner vi oss på Sepiloks Jungle Resort mitt ute i regnskogen och imorgon ska vi ännu djupare in i djungeln. Morgondagens alarm är ställt på 08:00 och det är tre dagars djungeltrekking som väntar oss. Vi ska långt in i regnskogen och bo i små hyddor utan varken dörrar eller fönster, det hela ska bli ett riktigt stort äventyr. Vi hoppas ordentligt på att få se massa häftiga djur, och hampus hoppas extra mycket på att få se massa ormar.
Idag har vi spenderat en heldag vid poolen i fin, exotisk miljö och stekande solsken, för att ladda upp inför kommande dagar.

Vi har även lyckats boka in dykning på Sipadan, som vi först inte trodde skulle vara möjligt. För er som inte vet det, är Sipadan jättekänt bland dykare och alla vill åka dit. Hos den resorten vi dök med på Mabul var det fyra veckors väntetid för att få dyka på Sipadan... Men turligt nog lyckades vi boka in oss hos en annan, mindre populär resort, som hade platser kvar. Så den 20e februari då jävlar! Äntligen ska vi få dyka bland hajar och vi ser alla mycket fram emot det.

Här kommer ett gäng med bilder från vår paradisö Mabul och dykningen där.

Glad alla hjärtans dag allihopa och lite kommentarer vore mer än uppskattat <3





Mabul

Detta är verkligen något utöver det vanliga. Ön vi spenderar våra dagar på för tillfället är en världsberömd ö iallafall för dykare. Men idag har vi valt att inte dyka. Vi spenderar dagen på stranden och om man räknar med oss 4, de 5 malaysierna som bor på ön och de andra 2 turisterna här är vi 11 stycken på stranden. Jag har nyss tagit en paus från bokläsnigen för att variera lite. Bakom mig springer Carlén Dutten och nyström och kastar frisbee. Blickar man ut över vattnet så tar det inte lång tid förän en sköldpadda tittar upp ovanför ytan för att kolla läget. Det kryllar nog av dom och på 6 dyk såg vi runt 20 stycken. Idag hade vi regn dagtid för första gången på Borneo men nu har det spruckit upp och solskyddsfaktorn är återigen på. Vi har inte nämnt så mycket om personerna vi träffar men man möter riktiga profiler. Folk av alla de sorter med olika anledningar till att resa. Dagens profil toppar nog kändis listan så långt iallafall. Kameraproducenten från mission impossible 3 och star Wars 3. Killen är en riktig kalaspelle som känns som ett barn i en vuxens kropp. Först kunde man tro att han drev med oss men killen finns på både google och imdb.  Planen för Borneo vistelsen är fortfarande oklar. Detta beror på att det världsberömda dykplatsen sipadan som ligger 1 km härifrån är en nationalpark som Max får ta emot 120 personer dagligen. Vi ska försöka boka in oss någon gång den kommande veckan men det kan resultera i att vi får prioitera bort annat. Men lite djungel ska vi nog hinna med. Höres när vi når fastlandet, då kan ni nog få se lite undervattensbilder också! Hälsningar Ricard 

Borneo!

Framme på Borneo. Två månader senare än planerat, men hittills har det verkligen levererat! Vi har varit här i en dag och är redan helt sålda. Idag gjordes tre dyk utanför en avlägsen liten paradis ö i Sempornas skärgård vid namn Mabul. Vi har hört mycket om fantastisk dykning, sköldpaddor och hajar. Redan vid första dyket infriades löftena och vi fick se tre sköldpaddor varav en riktigt, riktigt stor. Vid det andra dyket såg vi ett stort fiskstim av jackfish. Flera tusentals fiskar simmade runt omkring oss, vart man än tittade såg man dem. Helt makalöst. Mitt i detta stim såg vi även den största fisken än så länge. En stor och riktigt fet Giant Groupie på i alla fall 1,5 meter! Även en giganstisk murana sågs. Vi gjorde ytterliggare ett dyk och efter det bestämmde vi oss för att vi ville bo på denna underbara ö, eftersom det fanns möjlighet till det. Det bör nämnas att ön inte är så värst stor. Det spelar ingen roll om man blir placerad i mitten utav den. Det är fortfarande bara ett stenkast till vattnet och korallrev med snorklingsmöjligheter runt hela ön. Så nu är ytterliggare tre dyk och två nätter bokade på Mabul. Efter att ha upplevt borneos fantastiska vattenvärld, ska vi bege oss till sandakan och siplok för att vandra i regnskog. Tre dagar och två nätter i djungeln och livet ska vara riktigt spartanskt har vi hört. Vädret idag var kanon och vi hoppas på lika bra fortsättning de kommande dagar vi spenderar ute på Mabul i vårat paradis!

Vi har även hyrt en undervattenskamera tills imorgon, så vi hoppas på lite grymma bilder som vi kan dela med oss av!

Varma hälsningar!


Phnom Penh & Ho Chi Minh

Vi reser fortfarande runt med tre andra skövdekillar, som vi mötte upp i Sihanoukville. I fredags (för 3 dagar sedan) anlände vi till Kambodjas huvudstad Phnom Penh. Vi var snabbt och kollade in det kungliga palatset och därefter en middag på pizza company följt av en trevlig hotellkväll med kortspel, bärs och dylikt.

I lördags var det tidig uppstigning som gällde för att se Pol Pots "Security Prison 21" och Killing Fields. På det gamla fängelset, som tidigare var en skola, förhördes, torterades och mördades cirka 20000 kambodjaneser av Pol Pots regim: de Röda Khmererna, under åren 1975-79. Man fick gå igenom de olika byggnaderna och se de små klaustrofobiska cellerna där de fullständigt mosade in fångar, otäcka tortyredskap, bilder på tusentals fångar, samt läsa om omständigheterna och hur brutalt de behandlades. Det var minst sagt en avskyvärd syn. Vid Killing Fields, som var massgravarna där de avrättades och begravdes, fick vi se mängder av dödskallar. I var och en av de stora gravarna, som det fanns mängder utav, hade flera 100-tals kroppar begravts och det fanns ett stort träd där det stod, att man hade avrättat alla bebisar genom att slunga dem med huvudet mot trädet! Riktigt, riktigt sjukt...
Efter ett par timmar av detta var vi lagom tagna och vi åkte tilbaka för en lunch och sen en 7 timmars lång bussfärd till Ho Chi Minh eller Saigon som staden även kallas i Vietnam.

Igår var vi och kollade in krigsmuseumet "War Remnants Museum", som var ganska häftigt. Vi fick se stora amerikanska flygplan, helikoptrar, stridsvagnar, samt massa vapen i olika former som användes under kriget. Massor av bilder och fakta som visade på hur brutala USA var i sin aggression mot nordvietnam och dess förödande konsekvenser. Vissa bilder var kanske lite för extrema och borde nog egentligen inte hängas upp för visning. Det hela var riktigt intressant och man fick en väldigt bra inblick i Vietnamkriget. Efter detta skulle vi åka cykeltaxi tillbaka och det var minst sagt en egendomlig upplevelse.

Än intressantare var dagens aktivitet, då vi åkte ut till Cu Chi tunnlarna med en chafför som inte ens hittade vägen. Efter en och en halv timma i otäck trafik med mängder av mopeder och vägbeskrivningar kom vi äntligen fram. Men det var en grymt häftig upplevelse att krypa runt där i de små tunnlarna och få se hur vietnameserna levde under jorden, samtidigt som vi hörde vår guide stå ovanför jorden och skrika "Keep on going!" och det var helt klart värt den jobbiga bilfärden. Det var smått otäckt att gå igenom de trånga, mörka tunnlarna, men ändå inte så farligt. Man kunde dock föreställa sig hur oerhört obehagligt det hela måste varit under kriget, då de kröp runt där under marken samtidigt som tusentals bomber fälldes några meter ovanför dem. Vår guide som var stört skön och fortfarande hade ett glödande hat gentemot amerikaner, visade oss smarta fällor vietnameserna använde sig av. De var riktigt brutala men smarta fällor som mest var till för att skada amrikanarna så ordentligt som möjligt för att sätta skräck i dem.

Förutom att vår käre lille hampus mådde dåligt och inte kunde följa med till tunnlarna var det hela en väldigt lyckad dag! Ikväll är det sista natten med gänget, som för tillfället består av 7 skövdekillar. Imorgon delar vi på oss igen och vi fyra flyger vidare till Tawau i Borneo. Härnäst kommer det vara dykning och djungelvandring som står på schemat och det ska bli riktigt spännande!

Bjuder på stort bildkalas idag.

 

Mvh Andreas.